Gravidvecka 37


Barnet


Allmänt:
Barnet ökar fortfarande i vikt, men växer inte så mycket på längden längre. Barnet är fullt medvetet. Det lagrar näring i sina organ för att klara eventuella påfrestningar vid förlossningen. Barnet tränar sina lungor genom att dra in och trycka ut fostervatten i dem. Ändå är lungorna de sista av barnets organ som mognar. Nu ligger de flesta startklara med huvudet nedåt. Om inte, brukar man försöka vända det. Vikt 3 kg.

Bebis: Nu känner ag verkligen hur Mini rör på sig och buffar inne i magen. Men det kan inte finnas så mycket plats där inne tycker jag. Ibland kan Mini få in en ritkig kick mot revbenen och det känns om man säger så. Haha :-) Men imorgon går vi in i månaden då vår Mini är beräknad att komma till oss. Det känns så häftigt att det bara är ett par veckor kvar och att vi snart har vår lilla bebis hos oss :-) Som vi längtar!!

Mamma


Allmänt:
Det kan vara dags när som helst nu, men ta det lugnt. Många går längre än 40 veckor, särskilt förstföderskor. Att föda mellan vecka 37+0 och fram till vecka 41+6 anses normalt. Ditt fundusmått har planat av nu och växer inte lika snabbt. Många barn sjunker djupare ner i bäckenet nu. Det är vanligare om du fött barn tidigare. Brösten producerar redan råmjölk. Bäckenet är utvidgat. Den allra sista tiden kan gravida kvinnor få svårt att sova. Kanske kan man se det som en förberedelse inför alla vakna nätter som väntar tillsammans med babyn.

Jag: Det känns mycket i höfterna nu och jag orkar inte gå så långa promenader längre. Vaknar ofta på nätterna och har ritkigt ont i vänster höft så jag kan inte riktigt ligga på vänster sida. Sedan är jag uppe tre gånger varje natt för att gå på toaletten. Vissa nätter kan jag sova jättebra och sedan vissa skitdåligt. Men det är skönt att kunna lägga sig mitt på dagen och vila istället.Pappa/partner


Många män kan känna sig mindre sedda och betydelsefulla för sin partner mot slutet av graviditeten. Det beror på att kvinnan fokuserar mer på sig själv och livet i sin mage. Hon funderar säkert väldigt mycket på förlossningen och är kanske orolig och lite rädd. Fokuseringen kan jämföras med någon som tränar och förbereder sig mentalt inför ett maraton eller någon annan stor fysisk prestation. Oroa dig inte, hon behöver all tid och allt stöd hon kan få. Fråga om du kan göra något. Föreslå att ni packar en väska med saker ni behöver vid förlossningen som står startklar när det är dags. Fokusera på sånt du kan göra.

Hos barnmorskan/kontroller


I vecka 37 är det dags för ännu ett besök hos barnmorskan. Han eller hon känner efter hur barnet ligger, kontrollerar hur livmodern och barnet växer, kollar ditt blodtryck samt lyssnar på barnets hjärta. Blodvärde och blodsocker kontrolleras och kanske får du ta ett extra urinprov eller blodvärde. Prata gärna om förlossningen om du är orolig. Barnmorskan kollar att du är förberedd och vet vem du ska kontakta när det är dags. Din partner är fortfarande välkommen med på besöken.

Vid detta besök brukar barnmorskan i samråd med dig och din partner skriva en sammanfattning av graviditeten samt skriva lite om era tankar inför förlossningen och amningen i journalen. Om ni vill kan ni skriva ett eget förlossningsbrev som ni lägger i er pappersjournal. Det är bra om din partner är med vid detta besök också så att ni båda har möjlighet att berätta om era känslor, förväntningar och eventuella önskemål.
Om det inte gjorts tidigare måste nu förlossningssjukhus väljas. Om du inte väljer själv kommer barnmorskan att välja åt dig. Även barnavårdscentral skall väljas. Eftersom det är vårdval måste ni aktivt välja den ni vill tillhöra. Barnmorskan skriver i journalen vilken barnavårdscentral ni valt, för att BB sedan ska kunna skicka barnjournalen till rätt ställe.


Källa: Vårdguiden.se


Kommentarer
Postat av: Karro

Inget vidare med värken i höfterna:-/ Jag hade väldiga problem med ryggen i ca 3 veckor innan Arvid kom, blev dock bättre 4 dagar innan han kom så mamma sa att nu är det på G! Så att det gör så ont är ju för att kroppen förbereder sig. Det kommer ju något underbart ur allt till slut:-)Köpte ljung och lök(?) häromdagen på Olanders, dem var verkligen superfina! Så tack för tipset! Gott att ha fixat lite fint utanför dörren.Hoppas ni får en bra helg!

KRAMAR!

2011-10-01 @ 08:37:37
URL: http://haraldssons.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0