Gravidvecka 37






Barnet


Allmänt:
Barnet ökar fortfarande i vikt, men växer inte så mycket på längden längre. Barnet är fullt medvetet. Det lagrar näring i sina organ för att klara eventuella påfrestningar vid förlossningen. Barnet tränar sina lungor genom att dra in och trycka ut fostervatten i dem. Ändå är lungorna de sista av barnets organ som mognar. Nu ligger de flesta startklara med huvudet nedåt. Om inte, brukar man försöka vända det. Vikt 3 kg.

Bebis: Nu känner ag verkligen hur Mini rör på sig och buffar inne i magen. Men det kan inte finnas så mycket plats där inne tycker jag. Ibland kan Mini få in en ritkig kick mot revbenen och det känns om man säger så. Haha :-) Men imorgon går vi in i månaden då vår Mini är beräknad att komma till oss. Det känns så häftigt att det bara är ett par veckor kvar och att vi snart har vår lilla bebis hos oss :-) Som vi längtar!!

Mamma


Allmänt:
Det kan vara dags när som helst nu, men ta det lugnt. Många går längre än 40 veckor, särskilt förstföderskor. Att föda mellan vecka 37+0 och fram till vecka 41+6 anses normalt. Ditt fundusmått har planat av nu och växer inte lika snabbt. Många barn sjunker djupare ner i bäckenet nu. Det är vanligare om du fött barn tidigare. Brösten producerar redan råmjölk. Bäckenet är utvidgat. Den allra sista tiden kan gravida kvinnor få svårt att sova. Kanske kan man se det som en förberedelse inför alla vakna nätter som väntar tillsammans med babyn.

Jag: Det känns mycket i höfterna nu och jag orkar inte gå så långa promenader längre. Vaknar ofta på nätterna och har ritkigt ont i vänster höft så jag kan inte riktigt ligga på vänster sida. Sedan är jag uppe tre gånger varje natt för att gå på toaletten. Vissa nätter kan jag sova jättebra och sedan vissa skitdåligt. Men det är skönt att kunna lägga sig mitt på dagen och vila istället.



Pappa/partner


Många män kan känna sig mindre sedda och betydelsefulla för sin partner mot slutet av graviditeten. Det beror på att kvinnan fokuserar mer på sig själv och livet i sin mage. Hon funderar säkert väldigt mycket på förlossningen och är kanske orolig och lite rädd. Fokuseringen kan jämföras med någon som tränar och förbereder sig mentalt inför ett maraton eller någon annan stor fysisk prestation. Oroa dig inte, hon behöver all tid och allt stöd hon kan få. Fråga om du kan göra något. Föreslå att ni packar en väska med saker ni behöver vid förlossningen som står startklar när det är dags. Fokusera på sånt du kan göra.

Hos barnmorskan/kontroller


I vecka 37 är det dags för ännu ett besök hos barnmorskan. Han eller hon känner efter hur barnet ligger, kontrollerar hur livmodern och barnet växer, kollar ditt blodtryck samt lyssnar på barnets hjärta. Blodvärde och blodsocker kontrolleras och kanske får du ta ett extra urinprov eller blodvärde. Prata gärna om förlossningen om du är orolig. Barnmorskan kollar att du är förberedd och vet vem du ska kontakta när det är dags. Din partner är fortfarande välkommen med på besöken.

Vid detta besök brukar barnmorskan i samråd med dig och din partner skriva en sammanfattning av graviditeten samt skriva lite om era tankar inför förlossningen och amningen i journalen. Om ni vill kan ni skriva ett eget förlossningsbrev som ni lägger i er pappersjournal. Det är bra om din partner är med vid detta besök också så att ni båda har möjlighet att berätta om era känslor, förväntningar och eventuella önskemål.
Om det inte gjorts tidigare måste nu förlossningssjukhus väljas. Om du inte väljer själv kommer barnmorskan att välja åt dig. Även barnavårdscentral skall väljas. Eftersom det är vårdval måste ni aktivt välja den ni vill tillhöra. Barnmorskan skriver i journalen vilken barnavårdscentral ni valt, för att BB sedan ska kunna skicka barnjournalen till rätt ställe.


Källa: Vårdguiden.se


Din sko





Vi var en snabb sväng i stan i onsdags. Jesper skulle klippa sig så jag sprang en runda på stan. Dessa boots från Din sko fick följa med hem. Riktigt snygga tycker jag! Jag var inne på H&M och kikade efter de bruna jag pratat om innan men de fanns ej så då gick jag vidare mot Din sko och fann dessa :-)


Dimmig fredag


I tisdag var ju mamma, Emma och Ida på besök. Men även mormor var med :-) Det var en överraskning! :-) Mamma sydde klart kapporna till våra garderober och det blev superbra tycker jag! När de kom bjöd jag på fika med blåbärsmuffins och mormor hade med sig en påse nybakta vaniljbullar. Åh, vad jag älskar mormors bullar! :-)




God Morgon!

Vad dimmigt vi har det här idag. Hoppas det blir finare under dagen. Jag lyckades sova till halv tio idag. Så skönt! Annars brukar jag vara uppe och yrar vid åtta tiden.

Hela dagen igår var jag parkerad i soffan ungefär. Köpte Camilla Läckbergs nya bok och när jag väl började så kunde jag inte lägga ifrån mig den. Det är så typiskt mig. Så här satt jag hela dagen och läste. Och nu har jag läst ut den. Haha. Jesper blir inte klok på mig. :-)

I eftermiddage ska jag hem till Emma och Ebbe. Det blir tacos tror jag minsann. Gott! :-) Jesper jobbar ikväll så det blir trevligt med lite sällskap :-) Dom har kommit iordning så bra i huset och dom har fått det så himla fint :-) Skönt att vi bor nära varandra igen :-)

Nu blir det frukost och sedan en varm dusch.

Hoppas ni får en bra fredag!
KRAMAR


Juleljusen glimmar







Dessa tre julting hittade jag på Gekås i söndags. Visst är det ett tag kvar till jul men jag kände att köper jag inte nu så finns det inte nästa gång. Det är ju lite så med vissa grejer där och då hade jag ju ångrat mig så jag slog till :-) Pinnen i mitten på ljusstaken längst ner ska ej vara där sen.



Godmorgon!

Usch, vad jag sovit som en kratta inatt. Vaknade vid fem och var jättepigg och hungrig. Men jag ville verkligen inte gå upp då. Så efter en timme tror jag att jag somnade igen.

Sen gick jag tillsut upp vid halv nio. Har fått i mig en rejäl frukost nu och dricker gott te. Har gjort mig iordning för snart väntar ett besök hos barnmorskan. Spännande :-) Alltid lika roligt att gå dit och se hur det är med Mini!

I eftermiddag kommer mamma, Emma och Ida hit och fikar :-) Mamma har även sytt gardinlängder till mig som vi ska ha i sovrummet istället för garderobsdörrarna.

Idag är det hyffsat väder ute med. Solen var framme och kikade lite för en stund sen. Hoppas den kommer fram igen under dagen!

Hoppas ni får en härlig tisdag!
KRAM

Boots





Dessa snygga boots finner ni hos H&M. Vi ska in till stan på onsdag och jag hoppas dom finns i butik så att jag kan prova och känna lite på dom. Är himla sugen på ett par låga boots faktiskt.


Fint på trappen









Nu har all ljung kommit på plats ute på trappen. Mysigt med lite lila.




God Kväll!

Idag har vi haft riktigt fint höstväder här. Härligt! Jesper har jobbat idag och när jag vaknade kände jag att jag inte orkade sitta hemma själv så jag slog en pling till Emma och Ida så dom körde faktiskt hit!

Så det blev faktiskt en liten spontan tripp till gekås. Både Emma och Ida hittade massa fina kläder. Jag själv hittade lite julgrejer :-) Kan visa er imorgon. Det blev två adventsljusstakar och lite julpapper och pynt :-)

Ikväll blev det makaroner och köttbullar innan Emma och Ida körde hemmåt igen. Nu kännsd et lite tomt här hemma då Jesper jobbar natt.

Igår var vi förresten inne i stan och åt på resturang med Jespers farmor och farfar. Gunnel fyller 75 i veckan så vi firade henne! Det var en supertrevlig kväll verkligen och maten var underbar. Jag tog en bruschetta till förrätt, kyckling till huvudrätt och till efterrätt blev det en vit chokladpanacotta. Åh, så gott det var. Jag var helt proppmätt efteråt och jag har sovit som en stock inatt :-)


Tack för idag Emma och Ida! Det blev en mycket trevlig utflykt! :-)

Ha en mysig söndagkväll!
KRAMAR

Fikasugen

 

Igår var jag och fikade hos Emma på on hade bakatkladdkaksmuffins. Supergoda. Så idag blev det en bakdag hemma. Blåbärsmuffins och chokladmuffins med chokladbitar i :-)



Emma ringde i förmiddags och vi var ute på en liten runda med Ebbe. Det blev ett stopp på klädhörnan som hade 20-års jubileum. De hade 20% rabatt i hela butiken och även 20kr på vissa utvalda kläder :-) En liten påse fick följa med hem :-)

Nu ska jag iväg och handla lite till tjejkvällen imorgon. Ska bli himla trevligt att träffda alla igen. Det var längesedan nu. Ska även hinna plantera lite ljung hade jag tänkt :-)

KRAM



Gravidvecka 36






Barnet



Allmänt:
Om du väntar ditt första barn ligger det troligtvis i rätt position nu, uppochned. Tycker du att bebisen rör sig något annorlunda jämfört med tidigare? Det kan bero på att det är trångt därinne, men är du minsta orolig prata med din barnmorska. Nu ökar fostervattnets mängd inte mer utan det minskar snarare eftersom din kropp absorberar en del av det. Hjärnan är färdigväxt. En del psykologer säger att barnet redan nu är medveten om sitt "jag" eftersom det kan svara på saker med till exempel sparkar. Vikt 2 800 gram.

Bebis: Jag tror att vi har en väldigt lugn bebis som sover mycket. Visst sparkar Mini och är vild emellanåt men inget som är jobbigt. Bara roligt att se magen guppar runt :-) haha. Vi längtar efter dig så vi blir tokiga! Men snart så får vi äntligen träffa dig och se vem du är! ♥



Mamma



Allmänt:
Din livmoder är 32-35 centimeter. Din mage kan börja sjunka ner lite och det blir lättare att andas, men det kan fortfarande vara svårt att hitta en bekväm sovställning. Många gravida upplever att de behöver kissa ännu oftare än tidigare. Det beror på att livmodern trycker på urinblåsan. Nu kanske din vikt stannar till förlossningen. Kolostrum eller råmjölk kan läcka ur dina bröst fast bebisen ännu inte är född. Försök att äta nyttigt och varierat. Barnet får all sin näring i från dig. Tankarna rör sig säkert mer och mer kring barnet. Kanske känner du oro inför förlossningen. Men en dag finner du att längtan efter att träffa barnet har tagit överhanden och att eventuell rädsla har bytts ut mot längtan efter förlossningen.

Jag: Jag har fått himla ont i min vänstra höft. Det är så jag blir knäpp. Det värker hela tiden och strålar ner i benet. Det hjälper inte att vila och det hjälper inte att vara ute och gå. Sova på nätterna ska vi inte bara tala om. Annars så mår jag bra och känner mig någorlunda pigg faktiskt. Jag tror minsann att magen har sjunkt lite, men jag vet inte. Jesper tycker det i alla fall. Det är ju faktiskt inte så långt kvar nu och Mini kan ju faktiskt titta ut innan, det vet man ju aldrig. Känns så overkligt att tänka på att om kanske bara en månad så sitter vi tre stycken här hemma :-) Det känns som att jag alltid ska gå runt med en mage i vädret! Haha :-)


Källa: vårdguiden.se


Nya sovrummet











Idag har vi grejat här hemma! Stefan var här i förmiddags och hjälpte oss att bära upp sängarna till övervåningen. Sen bäddade jag rent och pysslade och pyntade lite granna :-) Så ikväll ska vi sova däruppe. Spännande. Blev himla bra i rummet tycker jag.

Sovrummet här nere fick bli gästrum så jag har fixat där inne med idag. Extrasängen fick komma ner och jag fick in vår vita fåtölj och det lilla silvriga bordet. Det blev väldigt mysigt där med faktiskt.




Hejsan hoppsan!


OjOj, vad vi grejat här hemma idag. Vi har flyttat upp allt till vårt nya sovrum och gjort iordning gästrummet här nere. Allt blev himla bra faktiskt! Stefan var här i förmiddags och hjälpte till med att bära upp möblerna. Jag orkar ju inte. Haha.

Jag har fått iordning lite inne i arbetsrummet med. Rensat bland pärmar och papper så det är snyggt i expedithyllan nu. Vi har även börjat måla skrivbordet som vi ska ha där inne. Det är just nu grundmålat och imorgon blir det ett lager vit färg. Det kommer bli mycket snyggt.

Slog en pling till min farmor och hon har en stol som hon ska klä om till mig och sedan ska jag måla den i samma vita färg så att den passar till skrivbordet. Hon hade även en gamal karmstol som jag kommer att ha här i vardagsrummet. Hon ska bara hitta något snyggt mönstrat tyg till den.

I eftermiddags tog vi en paus och åkte till smålandsstenar och fikade på Göstas konditori. Mysigt! Det blev även ett besök på hämtabutiken. Mycket fint hade dom men inget som fick följa med hem denna gång. Det blev i alla fall en liten mysig utflykt och ett litet avbrott i all städning och fix här hemma.

Nu ska jag fortsätta kika på idol.
Hoppas ni haft en fin dag!

KRAMAR


Nytt på övervåningen







Målningen är klar i sovrummet och jag har fått upp gardiner och lite fix i fönstret :-) Imorgon blir det nog att flytta upp sängen och resten av grejerna. I hallen har vi äntligen fått upp expedithyllan.


Hejsan!


Idag har vi varit en sväng på Ikea. Vi fick med oss expedithyllan hem och även en bänksiva och diskho som vi ska ha nere i källaren i tvättrummet. Även lite annat smått och gott följde med. Mamma följde med och vi har köpt massa tyg som hon sedan ska hjälpa mig att sy längder av. Jag ska nämligen ta bort alla skjutdörrar i sovrummet på övervåningen och istället sätta upp en gardinstång och ha gardinlängder där. Tror det kommer bli riktigt snyggt. Bilder får ni när det är klart.

Vi sitter nu trötta i soffan efter allt fix och har tänt brasan. Imorgon hoppas jag att jag kan få lite ordning i arbetsrummet. Skrivbordet har vi inte hunnit måla ännu men kanske det kan bli morgondagens projekt. Jag får först höra med målaren i huset. Jag kan ju inte måla själv då färgen luktar alldeles för starkt.

Nu ska jag återgå till tv:n och true talent.

Trevlig söndagkväll!
KRAM

Gravidvecka 35



Barnet

Allmänt: Nu är barnet ungefär 45 centimeter långt. Du har säkert känt av att barnet hickar ibland. Det sväljer fostervatten, kissar och tränar därmed matsmältningen. Barnet har hittills varit ganska skrynkligt men nu börjar huden räta ut sig. Navelsträngen är generellt cirka 50 centimeter lång och tjock som en tumme. Vikt 2 600 gram.

Bebis:  Mini hickar nästan varje kväll. Tycker så synd om Mini eftersom man själv ver hur jobbigt det är att hicka. När vi var hos barnmorskan i torsdag så fick vi veta att Mini ligger med huvudet nedåt men var inte riktigt fixerad ännu, huvudet var fortfarande ruckbart. Mini är uppe vid revbenen och sparkar och buffar. Men det känns fortfarnade okej. Inget som gör överdrivet ont.

Mamma

Allmänt: Ditt totala fundusmått är nu ungefär 31-35 centimeter. Du kan ha ökat mellan cirka elva till tretton kilo. Så här långt in i graviditeten brukar ledbanden och musklerna i korsryggen mjukas upp. Detta kan göra att du får ont i ryggen. Om värken är besvärande bör du prata med din barnmorska. Många känner sig lättirriterade nu. Bebisen trycker på överallt. Det är svårt att andas, sitta, stå och sova. Prata mycket med din partner så han eller hon förstår vad du går igenom. Nu står magen som högst för att snart sjunka ned lite. Då blir det lite lättare att andas igen. Det är lätt att bara fokusera på förlossningen, men börja också att läsa på lite om amning och livet efter förlossningen. Du kan också börja kika på vårt tema om Barn och föräldrar, eller känns det för overkligt? Har du barn sedan tidigare kanske du har glömt en del.

Jag: Mitt mått ligger på 31 cm och hittills har jag nu gått upp 7 kg. Min kurva ligger lite under medel. Det är lite jobbigt att sova på nätterna. Jag vaknar många gpnger och har svårt att somna om igen. Höfterna gör ont, speciellt i vänster höft så jag brukar inte kunna ligga så länge på vänster sida. Har ibland halsbränna på kvällarna. Maria gav mig tipset att äta några mandlar mot halsbrännan och det har faktistk hjälpt, så har ni problem med halsbränna köp hem mandlar! Har även en hel del sammandragningar så vila står högst upp på listan!


Prata om förlossningen

Det är viktigt att prata igenom förlossningen med sin partner och vilka förväntningar ni båda har. Även om ni tror att ni är överens kan det vara bra att verkligen stämma av och se att det är så. Är det andra eller tredje barnet kanske ni har förutfattade meningar som behöver vädras. Väntar du barn utan en partner är det bra att prata med den du tänkt ta med dig, vare sig det är en doula, kompis eller förälder. En doula är en person som fött barn själv som du känner förtroende för som kan följa med och vara ett stöd för dig och din medföljare vid förlossningen.

Pappa/partner

Det är hög tid att förbereda dig för förlossningen. Din partner har förmodligen redan börjat nedräkningen. Det är bra om ni kan prata om vilket stöd din partner vill ha av dig vid förlossningen, men även av barnmorskan och personalen. Du kan kanske be din partner skriva ner hur hon skulle vilja att förlossningen genomförs. Den lappen kan ni lägga med i förlossningsjournalen. Vill hon föda i några speciella ställningar? Vilken slags smärtlindring kan hon tänka sig och inte? Vill hon ha musik på rummet? Prata igenom detta nu eftersom det inte blir så mycket tid under förlossningen.



Hos barnmorskan/kontroller

I vecka 35 är det dags för ännu ett besök hos barnmorskan som känner efter hur barnet ligger, kontrollerar hur livmodern och barnet växer, kollar ditt blodtryck samt lyssnar på barnets hjärta. Kanske får du ta ett extra urinprov eller blodvärde. Om barnet inte ligger med huvudet neråt, görs en extra kontroll nästa vecka för att eventuellt försöka vända barnet i graviditetvecka 36-37.



Källa: vårdguiden.se


Övervåningen


Trätaket är målat vitt och det bev sjukt snyggt! Vi är så nöjda!




Från beiget till vitt


Alla väggar är målade vita nu. Nu är det bara den bruna fondväggen som sak få annan färg imorgon. Grått tror vi att det blir.


Även hallen har fått sig ett lyft. En plommonlila matta och en tavla är uppe. Nu fattas bara en vit stor expedithylla där det lilla runda bordet står. Kommer bli fint :-)




Idag har vi verkligen varit effektiva och fått mycket gjort. Jesper har målat alla lister i hallen och jag har målat i sovrummet. Nu är det bara fondväggen kvar och det ska vi fixa imorgon.

Vi har även fått upp nya taklampor på övervåningen och bytt en del vägguttag till lite snyggare :-) Det är bra att bo ihop med en elektriker :-)
 
Nu har vi tänt en brasa och sitter äntligen i soffan efter lite plock här nere. Det blir en lugn kväll här hemma och imorgon är det dags för ett besök hos barnmorskan. Spännande :-)

Ha en mysig lilllördag!

KRAM

Ljus i vårt hus







Ikväll har vi brasan tänd nu när det är så ruskigt ute. Fy som det blåser idag. Ljusstaken och de små ljuslyktorna fick följa med från Ullared igår :-)



Hejsan

Vilket rusk vi har här idag. Det är riktig storm ute. Både soptunnan och det stora lyktan ute på trappen hade blåst omkull. Hoppas verkligen det lugnar ner sig snart.

Men vi har det varmt och skönt här inne i soffan med brasan tänd och även levande ljus. Mys!

Var helt slut efter gekåstrippen igår så därför blev det ingen bloggning. Vi fick i alla fall med oss massa färg hem så idag har Jesper målat klart trätaket i sovrummet på övervåningen och det blir så himla bra! Får visa er imorgon! Jesper ska måla listerna i hallen imorgon och jag ska börja på väggarna inne i sovrummet. Så skönt att det äntligen börjar ta sig :-) Hoppas på att vi kan få klart tills helgen!

Tror även att det kan bli ett besök på ikea på söndag faktiskt. Behöver en expedithylla till hallen och lite annat smått och gott.

Hoppas ni har en trevlig kväll!

Nästa vår...













Åh, vad jag älskar dessa bilder! Så här vil jag verkligen ha min altan. Detta får kanske bli nästa vårs projekt. Att måla altanen vit. Alla möbler ska i alla fall målas vita inför nästa vår. Och dessa underbara pelargoner. Så fräscht med allt i vitt och ljusrosa :-)

Alla bilder kommer från styleroom. Där kan man hitta många tips och ideér!

Julen är snart här













Ellos har plockat fram julen! Åh, jag kan inte låta bli att längta! Det blir ju vår första jul i huset och dessutom kommer vi att ha en liten med oss också! Det ska bli himla kul att pynta och pyssla här hemma :-)

Vi ska till Gekås imorgon för att köpa mer färg till övervåningen som vi håller på att göra iordning nu. Jag tror minsann att de fått in lite julpyssel. Man kan ju i alla fall kika lite grann. Hihi :-)



Trevlig eftermiddag med Emma



Lördagsmys. En stor kopp te och nya numret av Mama.


God Kväll!


Idag har jag jobbat min sista lördag på ett bra tag. Jag är nu mammaledig. Ha. Vad konstigt det känns att skriva så. Att snart är jag mamma. Om bara fem veckor så kanske Mini har tittat ut och finns här hos oss. Underbara tanke :-) Det går inte att beskriva.

Åt god middag när jag kom hem och efter två kom även Jesper hem från jobbet. Då musade vi på goda bakelser som jag köpte med mig hem. Mums. Sen somnade jag gott i soffan :-)

I eftermiddag körde jag upp till Emma. Ebbe var på strålande humör hela tiden. Så stor han har blivit nu :-) Sötnosen. Fick även kvällsmat där. Lax som Jens hade kockat ihop. Smarrigt. Det bev även en del bebisprat och lite inredningsprat. Dom får nämligen nycklarna till sitt hus nu på fredag! :-) Tack för en trevlig eftermiddag vännen! :-)

Hann precis hem innan Jesper skulle till jobbet igen. Så nu sitter jag här i soffan och har precis druckit en stor kopp te och ska bläddra lite i nya numret av Mama. Men jag hoppar nog i säng snart för är ganska så trött ikväll. Imorgon hoppas jag att jag sover länge :-)

Trevlig lördagkväll!
KRAM

Gravidvecka 34






BARNET

Allmänt: 
Många barn ligger nu med huvudet nedåt. Barnet lyssnar till mammans hjärtslag, magen som kurrar och andra kroppsljud. Inte konstigt att en del barn sedan har svårt att ligga själva i vaggan eller spjälsängen. Barnet vill vara nära dig och lyssna till de här ljuden. De inre organen är nu färdiga, förutom lungorna. De behöver mogna ett tag till, de ska ju anpassas från vatten- till landlivet och luftfyllas när barnet kommer ut. Ögonens pupiller kan dras ihop och vidgas. Vikt 2 350 gram.

Bebis: Mini sparkar fortfarande mest på höger sida. Men nu lite längre upp mot revbenen. Ska bli spännande att höra hur Mini ligger nästa vecka när vi ska till barnmorskan. Ska även höra vad dom tror att Mini väger :-)


MAMMA

Allmänt:
Livmodern tränar för förlossningen nu och du kan känna av det i form av förvärkar, en del svagare och andra kraftigare. En del känner du inte av alls, men du kan känna med handen utanpå magen att den plötsligt drar ihop sig och blir alldeles spänd. Är du omföderska brukar förvärkarna vara kraftigare än med första barnet, säkert känner du även av dem lite oftare. Livmodern är jättestor nu. Kommer du ihåg i början när magen var platt? Mycket har hänt sedan dess.

Jag: Nu känner jag hur magen växer verkligen. På kvällarna stramar det och spänner. Mini är mest aktiv på kvällarna fortfrande. Just runt nio tio tiden. Ungefär när jag ska lägga mig så kan det va berg&dalbana i magen :-) Känner även av ganska så mycket sammandragningar nu. Men inga som gör sådär ont direkt men det känns ju när hela magen drar ihop sig. Tänk, snart är du här Mini! Vi älskar dig såå redan! ♥

PAPPA/PARTNER

Många pappor tänker mer och mer på den kommande förlossningen. Fundera över hur ni vill åka till sjukhuset. Behövs en alternativ färdväg om ni behöver åka mitt i rusningstrafik. Om ni redan har barn måste ni ha en barnvakt. Finns BB-väskan packad för dig och din partner?


Källa: vårdguiden.se/growingpeople.se

Frost



En bukett med härligt rosa rosor står i hallen. Finns även en på köksbordet i samma färg. :-)


God Morgon!


Jag var inte alls pigg när jag kom hem från jobbet igår. Vi har haft jättemycket att göra och jag hade småont i huvudet/nacken hela dagen. Så jag var riktigt trött igår och la mig tidigt.

Har fortfarande lite ont i huvudet. Ni vet, sån huvudvärk som sitter långt bak...

Idag skiner i alla fall solen och det är blå himmel ute. Härligt. Det är t.o.m frost på rutorna här ute på altanen. Nu är det verkligen höst. Det ligger även massa gula löv ute på soldäcket.

Jesper är ledig idag så jag hoppas på god middag, godis och mys när jag kommer hem ikväll :-)

HAPPY FRIDAY!






Lugn tisdagkväll


Levande ljus är obligatoriskt här hemma varje kväll. Mysigt och det blir härlig stämning. Speciellt nu när det börjar bli lite kyligare ute.



God kväll!

Idag har jag varit ledig. Började dagen med en lång frukost och sedan har jag plockat lite här hemma. Planterat två bollkryss i en ljus lila färg ute på trappen. Blev himla fint tycker jag. Nu fattas bara lite ljung i resten av lådorna. Vill besöka plantagen eller blomsterlandet för jag skulle vilja ha två nya krukor. Sådana konformade som hänger. Mina två andra jag hade gick sönder i flytten :-(

I eftermiddag har vi varit på andra föräldrakursen. Denna gång var familjerådgivningen där och pratade lite och så fick vi se en film om själva förlossningen. Det börjar ju närma sig nu. Bara 6 veckor kvar tills det är dags om inte Mini vill stanna kvar längre då vill säga.. Nästa gång kommer försäkringskassan så vi får väl se om vi blir klokare efter dom varit där. En hel djungel det här med försäkringskassan ju!

Ska gå upp och väcka Jesper nu som ska jobba natt. Själv kommer jag befinna mig i soffan en stund till innan det blir dags för sängen och jobb imorgon.

KRAM

Måndag





Trappan är nu helt vit och färdigmålad. Skönt. Ett hus har fått ta plats i hörnet. Även lite piff blev det i sovrumsfönstret med nya blommor.



Japp. Då var det måndag igen och ny vecka! Idag går vi in i vecka 34. Helt sjukt vad tiden går fort och snart har vi en liten hos oss. Det går inte riktigt att förstå ännu. :-)

Det blir jobb fram till 18 ikväll och Jesper är ledig så jag tror han skulle fixa lite mer på övervåningen. Snart kan vi flytta upp dit. Spännande.

I lördags var vi hos Sanna och Johan i stan. Vi gick in till staden för en bit bat på lilla helfwetet. Dom hade en supergod skaldjursgryta som både jag och Sanna tog. Efter det blev det en drink på Bulls uteservering. Det var faktiskt himla skönt väder ute. Efterrätt blev det lite senare hemma hos Sanna och Johan där vi spelade spel ända till klockan slog ett. Tack snälla för en supertrevlig kväll!

Igår var jag allt lite seg men jag fick i alla fall sovmorgon till tio :-) Sedan blev det god lunch hos Maria och Stefan med grönsaksoppa och nybakta småbullar. Gott!!

Hoppas veckan startar bra för er!

KRAM

Gravidvecka 33





Barnet

Allmänt:När man mätt aktiviteten i hjärnan har det visat sig att det händer saker även när barnet sover. Kanske drömmer det redan. Nu kan barnet skapa röda blodkroppar och underhudsfettet lagras. Bebisen uppfattar ljus och mörker, natt och dag. Om barnet kan fokusera blicken redan i livmodern är forskare inte helt eniga om. Några hävdar att barnet lär sig fokusera först under första till andra levnadsmånaden. Vikt 2 200 gram.

Bebis: Buffar på som vanligt men jag tror den har det lite trångt nu för ibland sparkar det mindre. Blir lite nojjig och måste buffa på magen för jag vill ju ha svar från lilla hjärtat. Ska bli spännande nästa besök hos barnmorskan för att se hur mini ligger. Hoppas mini ligger med huvudet neråt och stannar så.

Mamman

Allmänt: Ditt magmått (symfus-fundus) är nu 29-34 centimeter. Det varierar något beroende på barnets storlek och fostervattenmängden. Huvudsaken är att magen växer. Tänk inte för mycket på vikten, tänk istället på vad du äter och att du äter nyttigt. Ladda med kolhydrater inför förlossningen. Mycket grönsaker är också bra och ett par frukter om dan. Många tänker på förlossningen nu.

Jag: Det har varit ganska mycket nu på sistone på jobbet så jag har varit så trött på kvällarna. Sen sover jag inte så superbra på nätterna heller. Har jag varit uppe på toa så har jag jättesvårt för att somna om igen och kan ligga vaken jättelänge. Det är lite granna irriterande när man vet att man ska upp och jobba sen. Men i övrigt mår jag bra och längtar så tills oktober då vi ska få träffa vår Mini ♥

Pappa/partner

Väntar ni ert första barn kan det vara lärorikt att få komma på en förlossningsföreläsning några veckor innan det är dags. Det kan också göra att ni känner er tryggare och säkrare inför förlossningen. Alla runt omkring er har sina egna tankar och berättelser om förlossningar. Det är bra att lyssna på och diskutera med andra men det är även bra att lyssna till dem som jobbar med förlossningar och nyförlösta dagligen för att få en annan bild av verkligheten.

Jesper: Föräldragruppen har börjat men Jesper kunde inte vara med i tisdags då han var tvungen att jobba men nästa tisdag så är han med. Han fixar och grejar här hemma som vanligt så jag bara kan slänga mig i soffan när jag kommer hem :-). Vi har fått papper om att vi kan åka in till förlossningen och kikar runt om man vill. Det ska vi nog ta och göra faktiskt.


Hos barnmorskan/kontroller

Dags att besöka barnmorskan igen. Hon eller han känner efter hur barnet ligger, kontrollerar hur livmodern och barnet växer, kollar ditt blodtryck samt lyssnar på barnets hjärta. Kanske får du lämna ett extra urinprov eller blodvärde. Din partner kanske har svårt att följa med på besöken varje gång men är alltid välkommen.


Källa: vårdguiden.se


Äntligen FREDAG



Idag skulle jag nog behöva ett par sådana här...


God Morgon!

Jag skrev ju i måndags att jag ar så pigg och gade så mycket energi. Pyttsan. Den byttes ut mot trötthet redan på tisdag!

Det har varit full upp i veckan med föräldragrupp och jobb. Har stängt två kvällar i rad och idag blir det den tredje. Så jag är helt slut på kvällarna och orkar inte så värst mycket.

Men nu är det äntligen fredag och helgen är här! Dagen kommmer att gå fort och imorgon ska vi träffa Sanna & Johan för en bit mat inne i stan och sedan efterätt hemma hos dom. Ska bli supertrevligt och jag längtar ritktigt!

Men nu blir det jobb!

HAPPY FRIDAY!
KRAM

RSS 2.0