Gravidvecka 33

Barnet

Allmänt:När man mätt aktiviteten i hjärnan har det visat sig att det händer saker även när barnet sover. Kanske drömmer det redan. Nu kan barnet skapa röda blodkroppar och underhudsfettet lagras. Bebisen uppfattar ljus och mörker, natt och dag. Om barnet kan fokusera blicken redan i livmodern är forskare inte helt eniga om. Några hävdar att barnet lär sig fokusera först under första till andra levnadsmånaden. Vikt 2 200 gram.

Bebis: Buffar på som vanligt men jag tror den har det lite trångt nu för ibland sparkar det mindre. Blir lite nojjig och måste buffa på magen för jag vill ju ha svar från lilla hjärtat. Ska bli spännande nästa besök hos barnmorskan för att se hur mini ligger. Hoppas mini ligger med huvudet neråt och stannar så.

Mamman

Allmänt: Ditt magmått (symfus-fundus) är nu 29-34 centimeter. Det varierar något beroende på barnets storlek och fostervattenmängden. Huvudsaken är att magen växer. Tänk inte för mycket på vikten, tänk istället på vad du äter och att du äter nyttigt. Ladda med kolhydrater inför förlossningen. Mycket grönsaker är också bra och ett par frukter om dan. Många tänker på förlossningen nu.

Jag: Det har varit ganska mycket nu på sistone på jobbet så jag har varit så trött på kvällarna. Sen sover jag inte så superbra på nätterna heller. Har jag varit uppe på toa så har jag jättesvårt för att somna om igen och kan ligga vaken jättelänge. Det är lite granna irriterande när man vet att man ska upp och jobba sen. Men i övrigt mår jag bra och längtar så tills oktober då vi ska få träffa vår Mini ♥

Pappa/partner

Väntar ni ert första barn kan det vara lärorikt att få komma på en förlossningsföreläsning några veckor innan det är dags. Det kan också göra att ni känner er tryggare och säkrare inför förlossningen. Alla runt omkring er har sina egna tankar och berättelser om förlossningar. Det är bra att lyssna på och diskutera med andra men det är även bra att lyssna till dem som jobbar med förlossningar och nyförlösta dagligen för att få en annan bild av verkligheten.

Jesper: Föräldragruppen har börjat men Jesper kunde inte vara med i tisdags då han var tvungen att jobba men nästa tisdag så är han med. Han fixar och grejar här hemma som vanligt så jag bara kan slänga mig i soffan när jag kommer hem :-). Vi har fått papper om att vi kan åka in till förlossningen och kikar runt om man vill. Det ska vi nog ta och göra faktiskt.


Hos barnmorskan/kontroller

Dags att besöka barnmorskan igen. Hon eller han känner efter hur barnet ligger, kontrollerar hur livmodern och barnet växer, kollar ditt blodtryck samt lyssnar på barnets hjärta. Kanske får du lämna ett extra urinprov eller blodvärde. Din partner kanske har svårt att följa med på besöken varje gång men är alltid välkommen.


Källa: vårdguiden.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0