Gravidvecka 39


Barnet


Allmänt: Barnet är ungefär 50 centimeter långt. Det har vuxit färdigt nu men kan fortsätta öka i vikt. Allt handlar nu om att förbereda sig på livet utanför din trygga mage. Barnet producerar fett för att klara sig i kylan utanför magen. Levern och hjärtat lagrar näring för att ta till vid syrebrist under förlossningen. Näringen hjälper även det nyfödda barnet att klara sig utan föda det första levnadsdygnet. Vikt 3 450 gram.

Bebis: Mini är nu fixerad. Jippi! Har haft ett tryck neråt nu i några dagar och haft mer ont i höfterna så jag hoppades på detta när vi var hos bm i tisdags! Annars bökar mini runt som vanligt. Hickar väldigt mycket nu, mest på kvällarna. Vi kan verkligen känna en liten fot uppe vid höger revben ibland :-) Det är så häftigt. Vissa stunder när jag sitter i soffan så kan mini trycka riktigt hårt nästan så man tror att foten ska trycka sig ut. Haha :-) Men det är så häftigt att få känna allt detta!!

Mamma


Allmänt: Symfus-fundus är nu 33-38 centimeter. Kanske du känner dig som en jätte. I början av graviditeten är livmoderhalsen riktad bakåt för att hindra att öppningen vidgas. Nu ändras riktningen och livmoderhalsen kortas ner några centimeter. Du kan känna dig tung och trött samt ha kraftiga förvärkar. Men härda ut, snart är förlossningen här.

Vila!

Vila så mycket du kan, du behöver alla krafter. Har du svårt att sova på natten, ta igen det på dagen. Det gör inget om du vänder på dygnet, det kommer du i alla fall att göra när barnet är ute. Bättre att ständigt vara så utsövd som det går, eftersom du inte har någon aning om när förlossningen sätter igång. Kanske får du inte sova på 24 timmar om du har en lång latensfas med värkar som håller dig vaken. Så sov så ofta du bara kan innan! Har du svårt att sova - vila istället.

Jag: De senaste veckorna har jag mått lite konstigt så jag har fått gå på lite extra kontroller. Jag har varit illamående, haft flimmer för ögonen, yrsel, högre blodtryck och frukstansvärt trött. Fick som sagt göra ett urinprov och de fann äggvita i urinen så jag ska till barnmorskan imorgon igen för ett nytt prov. Det behöver inte vara något men det är skönt att de håller koll på det i alla fall. Annars har jag inga direkt känningar på att det skulle vara något på gång. Lite molvärk i magen som kommer och går men inget som gör ont eller är jobbigt. Men jag hoppas ändå mini väljer att titta ut nån gång nästa vecka :-) Nu längtar vi som galningar här hemma! :-)


Pappa/partner


Nu är det dags vilken dag som helst! Kanske adrenalinet börjar pumpa när du tänker på förlossningen. Det är svårt att föreställa sig ett liv efter magen. I alla fall om det är första gången. Prata med dina nära och kära om hur det var för dem.

Hos barnmorskan/kontroller


Nu kanske du går på ditt sista besök hos barnmorskan före förlossningen. Men försök att inte bli allt för besviken om det blir några besök till. Barnmorskan kontrollerar hur barnet ligger, kollar ditt blodtryck samt lyssnar på barnets hjärta. Kanske får du ta ett extra urinprov eller blodvärde. Prata gärna om förlossningen om du är orolig.
Nuförtiden förs journalen elektroniskt, så det enda ni egentligen behöver ta med er till förlossningen i pappersform är provsvaren det vill säga blodgrupperingen och svar på screeningproverna. Men de flesta barnmorskor lägger kopior på journalen i mappen, så ta med dig den mapp som barnmorskan gjort i ordning åt dig. Glöm inte att ta med dig legitimation!


Källa: vårdguiden.se


Kommentarer
Postat av: Emma

Ja VILA VILA VILA!!! : - )

Ebbe kom ju i vecka 39+ 4!!! Så fyra dagar kvar att vila dej ; - ) Hihi!

Kanske att den kommer just på dagen?

Hur känner du dig?Puss & Kramis vännen

2011-10-13 @ 20:11:04
URL: http://jemsi.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0