Gravidvecka 24BARNET

Allmänt: Hörseln är väl utvecklad. Barnet känner igen mammans, partnerns och eventuella syskons röster. Den hör även mammans hjärtslag. Nu börjar det bli lite trångt där inne. Barnet känner vad som är upp och ned. Balansorganet i innerörat har utvecklats. Nu börjar nästa viktiga utvecklingssteg av hjärnan. Nu har bebisen en chans att överleva en eventuell för tidig födsel även om det ofta för med sig en del komplikationer. Vikt 700 gram. Medelkroppslängden är 32cm från hjässa till häl.

Bebis: Buffar på som bara den. det är verkligen en livlig en där inne. Vaknar ofta på nätterna av att mini lever rövare. Man blir påmind varje gång man vaknar att det verkligen ligger en liten månninska här inne. Vårt barn. Mitt och Jespers. ♥ Lilla, lilla hjärtat. Vad vi älskar dig!


MAMMA

Allämnt: Din livmoder har växt så att den når över naveln. Nu kan du känna hur det spänner och trycker ju mer magen växer. Du kan få en del krämpor som halsbränna, ryggont och ont i benen. Du kanske också måste gå och kissa oftare. Många drömmer livliga drömmar nu. En del gravida samlar på sig vatten och får svullna ben framemot eftermiddagen och kvällen. Lägg upp benen på bordet eller stolen och vila dig. Du kan också använda stödstrumpor. Dina bröst har blivit större och du behöver säkert större BH med bra axelband. Kanske har du uppmärsammat att vätska kan sippra fram ur brösten. Brösten förbereder sig för sin kommande funktion, mjölkproduktionen. Varje bröst kan öka 200-400 gram men det är mycket individuellt.

Jag: Man märker verkligen hur magen växer från vecka till vecka. Denna vecka har bestått av mycket ryggont vilket gör att jag är så fruktansvärt trött när jag kommer hem från jobbet. (så semestern kommer lägligt nu) Vaknar även på nätterna med början till kramp i vaderna och är även uppe och kissa i alla fall två ggr varje natt. Hormonerna är väl lite upp och ner och gråten är alltid nära eftersom jag är så trött. Men jag går ju runt med världens finaste skatt i magen!

PAPPA/PARTNER

Allmänt: Nu kan du nog känna fostrets aktivitet utanpå magen. Kvinnan kan känna buffar och sparkar betydligt tidigare. Du får ha tålamod. Det är vanligt att rörelserna avtar så fort man lägger handen på magen. Man gör sig gärna en bild av hur bebisen ligger, men det är svårt att känna fram den bilden om man inte är proffs. Det kan visa sig att det du trott vara huvudet i själva verket är rumpan.

Jesper: Jesper känner mer och mer buffar eftersom sparkarna är starkare nu. Det är roligt att se hur magen formar sig när mini slår kullerbyttor. Magen kan peta rakt ut från ena sidan. Han längtar så efter vår mini.

 

Källa: vårdguiden.se/growingpeople.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0