Gravidvecka 23


BARNET


Allmänt: Barnet är nu så stort att du kan känna de olika kroppsdelarna. Barnet fortsätter lagra fett men huden är ofta rynkig. Nu utvecklas bukspottkörteln som producerar hormoner och insulin. Insulin behövs för att transportera blodsockret till kroppens celler. Barnet börjar även varva perioder av vakenhet och sömn. Redan nu har bebisen en chans att överleva en eventuell för tidig födsel även om det ofta för med sig en del komplikationer. Vikt 600 gram.

 

Bebis: Buffar på och det är så mysigt. Fortfarande mest på kvällar men nu känner jag även på dagarna när jag är uppe och springer. Jag tror t.o.m att jag har känt när mini har hicka. ;-) Det tickar liksom i samma takt ett tag för att sedan bli lugnt. När pappa Jesper lägger handen på magen blir det alltid lugnt så mini verkar på lugn av det.

 

MAMMA

Allmänt: Du har kanske gått upp fem till sju kilo, eller mer. Många kommenterar magen och säger att den är stor eller liten. Lyssna inte så noga, din barnmorska stämmer av att allt är som det ska. Känner du när barnet hickar? Det kan kännas lite roligt som ett regelbundet pickande som pågår någon minut. Långt ifrån alla känner när barnet hickar. Känner du dig stressad? När du stressar frigörs hormoner i ditt blod som sedan passerar moderkakan och överförs till barnet. När mammans puls ökar av någon anledning, så ökar också barnets puls. Det kan du märka genom att barnet kan sparka. Vi lever i en stressig värld men försök att leva lite lugnare när du är gravid. Planera för ledighet i slutet av graviditeten. De allra flesta kvinnor behöver en tid för vila och för att koppla om från arbetslivet inför förlossningen och nyföddhetsperioden. Du kan för stunden lugna barnet genom att lugna dig själv, till exempel genom avslappningsövningar och vila. Du kan även försöka stryka över magen. Ta väl hand om dig!

Jag: Eftersom jag jobbat så mycket dessa veckor känner jag mig väldigt trött och har inte så mycket energi kvar att göra något här hemma. Denna vecka har det även blivit lite värre i ryggen. Måste skaffa mig ett bälte snarast känner jag. Men detta hör väl till och det blir inte bättre när allt vi lyfter på jobbet är tunga backar. Men det är skönt att ha värmedynan på en stund när man kommer hem på kvällen.
Smörjer in magen varje kväll och det är så roligt att se när mini buffar. Det syns ju utanpå och det är så mysigt!

PAPPA/PARTNER

Är du och/eller din partner stressade? Du kan hjälpa henne genom att ni pratar med varandra. Avlasta. Uppmuntra henne att ta det lugnare på jobbet. Försök strukturera upp hemmasysslor, arbetet och planera jobb och ekonomi tillsammans. Även blivande pappor bör prata så mycket som möjligt med sitt ofödda barn. Det finns forskning som visar att ofödda barn lättare uppfattar mörkare röster än ljusa. Du stimulerar utvecklingen av barnets nervsystem genom att prata och kommunicera med små buffar och klappar på magen.

Jesper: Är glad och världens bästa! Har hållit iordning här hemma hela veckan :-)

Källa: vårdguiden.se/growingpeople.se
Kommentarer
Postat av: Karro - Arvids mamma

Fin du är! <3

2011-06-24 @ 12:13:39
URL: http://haraldssons.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0