Gravidvecka 31

BARNET


Allmänt: Barnet är nu cirka 40 centimeter långt från huvud till fot. Nu börjar det närma sig födelselängden. Många har redan hår på huvudet som kan ha vuxit upp till två centimeter. Barnet kan ha lagt sig tillrätta med huvudet nedåt men det är inte säkert. För förstföderskor fixeras den delen av fostret som kommer först i bäckeningången ofta tidigare än för dem som fött barn tidigare. Hos de sistnämnda kan föregående fosterdel vara rörligt ända tills förlossningen startar. Vikt 1 800 gram.

Bebis: Mini buffar hårt nu och fortfarande på höger sida. Ibland är det lite obehagligt när Mini får in en fullträff mot revbenen. Det är verkligen berg&dalbana i magen på kvällarna :-)


MAMMA

Allmänt:
Din lungkapacitet har ökat från 500 till 800 kubikcentimeter luft per andetag. Det behövs både för barnet och för dig själv. Den ansträngning det innebär att vara gravid kan göra dig andfådd. Bebisen fyller upp större delen av magen. Det kan kännas trångt och tungt. Många kvinnor samlar på sig vatten. Om dina ben är svullna och känns tunga kan du prova med stödstrumpor. Det kan också hjälpa att ligga eller halvsitta med benen i högläge. Tala med din barnmorska eller hör efter på apoteket. Har du börjat tänka på förlossningen? Känns det bra, roligt, spännande, ångestframkallande, häftigt? Prata med din familj och dina vänner. Din barnmorska finns också där för att reda ut begrepp och lyssna till dina tankar.

Jag: Märker på eftermiddagarna och kvällarna att det gör ont/spänner i magen. Känns som magkatarr. Men det är kanske för att det växer och allt trycks längre upp. Har även lite halsbränna emellanåt och det är verkligen inte trevligt. Fy! Även benen och fötterna är mer svullna än vanligt på eftermiddagarna/kvällarna. Tur jag har Jesper som kan massera :-)


HOS BARNMORSKAN

I vecka 31 är det dags att besöka barnmorskan igen. Från vecka 31 sker besöken varannan vecka fram till vecka 40 om du väntar första barnet. Har du fött barn förut kan det räcka att komma lite mer sällan även nu. Sedan beror tätheten mellan besöken på om du går över tiden. Barnmorskan brukar nu lyssna på barnets hjärta, känna efter hur barnet ligger, kontrollera ditt blodtryckoch hur livmodern och barnet växer. Kanske behövs ett extra urinprov eller blodvärde. Din partner är alltid välkommen att följa med.


Jesper: Finns alltid där för mig och stöttar mig. Myser med Mini på kvällarna och då är Mini som mest vild :-) Så de har sin lilla stund då. MYS :-) Lilla plutt, som vi längtar efter dig och undrar vem du är. Att man kan älska någon så mycket som man inte ens har träffat ännu. Helt obeskrivligt ♥


Källa: vårdguiden.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0