Gravidvecka 29

BARNET

Allmänt: Nu börjar det verkligen likna en riktig liten bebis. Pojkar väger ofta lite mer än flickor.

Barnet växer och frodas. Nu är det ungefär lika långt som en vanlig skollinjal, men olika barn är olika långa redan nu. Barnet har antagligen fortfarande inte lagt sig till rätta utan ligger ibland med huvudet nedåt och ibland med huvudet uppåt eller åt sidan. Vikt 1 400 gram. Kroppslängden är ca 39 cm från hjässa till häl.

 

Bebis: Jag märker mer och mer hur Mini sparkar hårdare. Höger sida är favoritsidan att sparka på ;-) Det är mysigt att se hur magen ändrar form efter hur Mini ligger och rör sig. Lilla skatt, som vi längtar efter dig. Vi ligger ofta på kvällarna och fantiserar om hur du kommer att ser ut. Vilken hårfärg du kommer att ha, vem du kommer att vara mest lik. Vi vill ha dig här nu vännen! Vi älskar dig så! ♥

 

MAMMA

Allmänt: Barnet och magen fortsätter att växa och det kan kännas som om dina inre organ trängs undan. Fostrets sparkar kan ses utanpå magen. Att känna mycket sparkar är helt normalt. En del känner mindre än andra. Från livmodern ner mot ljumsken går det så kallade livmoderband. När livmodern växer och livmoderbanden tänjs ut kan du känna en smärta som strålar ut mot ljumsken och blygdläpparna. Efter förlossningen drar banden ihop sig och besvären går över. Kanske känner du av förvärkar? Ett bra sätt att slappna av och dämpa dem är att lägga dig i ett varmt bad. När du slappnar av avtar värkarna.

 

Jag: Har fortfarande ont i ryggen men med bältet på jobbet så lindrar det en del. Även fötter och ben är väldigt trötta efter en hel dags spring. Har lite svårt att soa på nätterna. Hittar ingen skön sovställning och vissa kvällar lever Mini rövare verkligen och låter mig inte somna ;-)

 

PAPPA/PARTNER

Allmänt: Nu kan du få se en liten fot puta ut på magen. Försök att fånga den! Ditt barn kan känna om mamma är stressad eller orolig. Ge din kvinna lite massage eller fyll badkaret med varmt vatten för ett avslappnande bad. Har du och din partner börjat boa än? Boande innebär att hemmet och rutinerna iordningställs och ses över inför den nya familjemedlemmens ankomst. Ni kanske köper barnvagn, skötbord, vagga och spjälsäng. Tänk på att vissa barnvagnsmodeller måste beställas i god tid. Var ska skötbordet stå? Vilken barnvagn har fått bäst i test? Måste vi ha en ny barnvagn? Vagga kanske ni inte behöver och spjälsängen kan ni kanske vänta med. Bilbarnstol är ett måste om barnet ska färdas i bil. Boandet innebär kanske också att ni organiserar hemmet på andra sätt. Lagar trasiga möbler. Flyttar, bygger ut eller renoverar? Städar i källaren? Målar om och tapetserar? Eller kanske syr gardiner och vårdar kläder. Allt för att skapa ett välkomnande hem. Gör en lista på vad ni vill ska göras - men ställ inte alltför höga krav på er själva.

 

Jesper: Fixar och donar här hemma då jag är för trött, har ont eller inte orkar. Tar med mig ut på små mysiga utflykter. På lördag är visst planen Helsingör och så har han bokat bord på en underbar resturang som heter Haket i Helsingborg. Ska bli jättemysigt. ♥

 

Källa: vårdguiden.se/growingpeople.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0